Thea van Kortenhof-Wijtman

Praktijk voor hypnotherapie, regressietherapie en EMDR in Nijmegen

"Praktijk Lemniscaat"

Van Overleven naar Leven

Veelgestelde vragen

1. Hoeveel sessies heb ik nodig?
Antwoord: dat is niet te zeggen. Soms lijkt een probleem heel complex en vallen er zoveel muntjes dat het heel snel kan gaan; een andere keer lijkt het of er steeds meer vragen bijkomen. Dan, ineens, valt alles op zijn plek en is de therapie voltooid. Dan zijn er meer sessies nodig. Ik geef “huiswerk”” mee omdat de sessies pas dan goed kunnen integreren in je dagelijks leven. Mijn ervaring is dat, hoe meer je doet aan je huiswerk, hoe sneller je proces verloopt. Bij “huiswerk”” kun je denken aan ademhalingsoefeningen, grondings- en ontspanningsoefeningen of het bijhouden van de keren dat..; dat geeft veel inzicht. Ook is het fijn om op te schrijven waar je tegenaan loopt zodat we daar de volgende keer mee kunnen werken.

2. Ik leef “hier en nu”; het is toch niet nodig om te gaan spitten in nare situaties?
Antwoord: Als je altijd gelukkig bent geweest hoef je ook niet te graven in het verleden. Het is juist prima om hier-en-nu te leven. Als er echter traumatiek zit in je verleden is het heel heilzaam om met die traumatiek te werken. Door het te doorvoelen als je in trance of in hypnose bent kun je het gebeurde niet alleen begrijpen; je voelt ook hoe het gevoeld heeft. Omdat je in je dubbel-bewustzijn bent -enerzijds weten dat je hier bent en anderzijds in het gevoel zitten- is dat nooit zo erg als het toen was. Ik begeleid je daarbij zodat je niet in een naar gevoel blijft “hangen”; ik zorg ervoor dat je met een goed gevoel naar huis gaat. Als je de situatie hebt herbeleefd en doorvoeld kun je het een plekje geven en dan kun je, van binnenuit, hier-en-nu gaan leven.

3. Ik vind hypnose of trance zo eng..
Antwoord: Door de toneelhypnose, die je vaker op t.v. ziet, heeft hypnose een enge bijklank gekregen. Toneelhypnose heeft echter niets te maken met hypnotherapie. Bij hypno- of regressietherapie is het de bedoeling dat je heelt. Dat doen we op een heel zachte en respectvolle manier. Het heeft niets met sensatie te maken zoals bij toneelhypnose maar het is een heel gedegen en fijne methodiek.

4. Ik ben zo bang dat ik het niet goed doe: ik zit zoveel in mijn hoofd dat ik denk dat ik vast niet in trance of in hypnose kan gaan.
Antwoord: Je doet het altijd goed. Als je niet in trance of hypnose gaat is dat helemaal niet erg. We werken met datgene dat gebeurt. Het gaat om jou en als we werken met datgene wat bij jou opkomt is het altijd goed. Als hypnose of trance niet werken gaan we met E.M.D.R. of met helend stemwerk werken. Ook heel helend en inzichtgevend.

5. Waarom ben je therapeut geworden?
Antwoord: ik houd van mensen. Bovendien vind ik het boeiend om te gaan zoeken naar waar problemen zijn ontstaan; naar hoe mensen denken en waarom. Daarmee kan ik je verder helpen. Ik vind het leuk om mensen iets te leren. Mindfulness is een geweldige methodiek om angsten, verdriet e.d. te overwinnen.

6. Ik ben bang dat je mij of mijn vraag “raar” zult vinden..
Antwoord: Ik heb geen oordeel en werk graag met je; vooral als je gemotiveerd bent en nieuwsgierig. 

7. Heb je een wachtlijst?
Antwoord: Nee. Ik weet dat je, als je hebt besloten om therapie te gaan doen, ook zo snel mogelijk wilt beginnen. Als je dat wilt maken we meteen een afspraak. Soms is dat binnen een week en soms moet je even wachten; ik vind het belangrijk dat je snel kunt beginnen.

8. Ik heb geen aanvullende verzekering. Kan ik dan in aanmerking komen voor het tarief voor minima?
Antwoord: Nee. Ik geef mensen met een minimum-uitkering of -salaris korting zodat ook zij therapie kunnen krijgen. Als je ervoor kiest om alleen een basisverzekering te hebben betaal je ook maandelijks minder premie. Het is je eigen keuze.

Neem contact op